تبیان، دستیار زندگی
نام ‌آیت‌الله «عزیزالله خوشوقت» در چندماه اخیر بیشتر حول و حوش بحث‌های سیاسی شنیده شد. اما بیشتر، او را به نام یکی از بازماندگان اساتید اخلاق و عرفان تهران می شناسند. ایشان یکی از شاگردان نامدار علامه طباطبایی بوده‌اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیت‌الله خوشوقت که بود؟

آیت الله خوشوقت

نام ‌آیت‌الله «عزیزالله خوشوقت» در چندماه اخیر بیشتر حول و حوش بحث‌های سیاسی شنیده شد. اما بیشتر، او را به نام یکی از بازماندگان اساتید اخلاق و عرفان تهران می شناسند. ایشان یکی از شاگردان نامدار علامه طباطبایی بوده‌اند.

آیت‌الله عزیز خوشوقت در سال 1305 هجری شمسی متولد و پس از تحصیلات روز به فراگیری علوم حوزوی پرداختند. شور و شوق آموختن معارف دینی و استفاده از عنایات خاصه کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه(س) ایشان را پس از پنج سال تحصیل در تهران به آشیان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) فراخواند.

از برکات سفره کریمه بی‌بی دو عالم هفت سال تلمذ و شاگردی حضرت امام(ره) در مباحث خارج فقه و اصول و استفاده از درس خارج فقه مرجع عالیقدر آیت‌الله العظمی بروجردی و هم نشینی با شهید محراب آیت‌الله صدوقی بود.

وی حکمت و فلسفه را نیز در محضر مفسر کبیر قرآن، عالم ربانی علامه طباطبایی آموخت، از آنجا که زینت علم با عمل صالح است و اخلاق و تهذیب نفس زیور مردان پاک آن روزگار، ایشان نیز با مدد از توفیق الهی پای همت در مسیر خودسازی و سیر و سلوک نهاد.

انفاس ملکوتی مرد فرزانه، معلم اخلاق مرحوم آیت‌الله علامه طباطبایی ایشان را بیش از دیگران همچون شهید علامه مرتضی مطهری با دقایق و رموز اخلاق و درجات عرفان آشنا ساخته و همین امر، ایشان را مورد توجه و محبت ویژه علامه قرار داد.

وی پس از فراگیری علوم معقول و منقول و آشنایی با لطایف حکمت و اخلاق و عرفان و پس از نایل شدن به مقام معنوی اجتهاد به تهران بازگشت.

اقامت در تهران، برپایی نماز جماعت در مسجد امام حسن مجتبی (ع)، تربیت طلاب و فضلای حوزه علمیه، درس اخلاق و توجه به خواسته‌ها و حاجات مردم، انس با جوانان، بسیجیان و رزمندگان، خانواده‌های شهدا در طول بیش از چهل سال از ایشان چهره‌ای دوست داشتنی و مردمی ساخت.

آنها که ایشان را از نزدیک می‌شناسند و یا وصف حال ایشان را شنیده‌اند صبر و حوصله و سعه صدر کم نظیرشان را در برخورد با مردم می‌ستایند.

اصرار فراوان شهید بزرگوار آیت‌الله قدوسی جهت بازگرداندن ایشان به قم و برپایی کرسی درس اخلاق و تربیت طلاب فاضل حاکی از مراتب معنوی ایشان بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی طی حکمی از طرف حضرت امام خمینی (ره) به عنوان نماینده ویژه ایشان در ستاد انقلاب فرهنگی منصوب شدند و از آن پس نیز بیشتر در زمینه‌های فرهنگی و ارشاد و هدایت جوانان و تربیت فضلای حوزه علمیه و دانشجویان مستعد ایفای وظیفه نمودند و تا حال مسجد ایشان کانون آمد و شد جان‌های ارادتمند و جوانان انقلابی و پر شوری است که از زلال صحیفه سجادیه، خطبه‌های نهج البلاغه، روایات و آیات و توضیح و تفسیر آیات نورانی قرآن سیراب می‌شوند.

تأکید نسبت به آراء و اندیشه‌های امام راحل(ره)، حمایت و پشتیبانی از مواضع و دیدگاه‌های مقام معظم رهبری، از وی چهره‌ای محکم و انقلابی ساخته است.

بصیرت ایشان نسبت به جریانات سیاسی و ترفندهای دشمنان موجب گردید تا معظم له مورد مشورت بسیاری از شخصیت‌های سیاسی و نخبگان حوزه و دانشگاه گردیده است.

دوری از ظواهر مادی و دنیایی و تاکید بر ساده‌زیستی و مردمداری و ارتباطات بی تکلف مردم با ایشان از جمله ویژگی‌هایی است که موجب توجه قلوب ارادتمندان و جوانان به این شخصیت اخلاقی است.

حجت‌الاسلام کاظم صدیقی امام جمعه موقت تهران در مورد وی گفته است: «یکی از چهره‌های نورانی که علماً و عملاً جزء وجاهت‌های جامعه ما و حسنات زمان به حساب می‌آیند، آیت‌الله حاج شیخ عزیزالله خوشوقت می‌باشند. این بزرگوار در بعد نقلی، عقلی، معرفتی، عملی و خودساختگی، برجستگی دارد.

 در بعد علمی، بحمدالله از درجه ی بالا و والای فقها و اجتهاد برخوردارند و در بعد عرفان، اخلاق و سیر و سلوک، جزء اولین کسانی هستند که مرحوم آیت‌الله علامه بزرگوار، آیت‌الله سیدمحمد حسین طباطبایی، صاحب تفسیر المیزان را یافتند.»

وی درباره نظر رهبر معظم انقلاب درخصوص جایگاه آیت‌الله خوشوقت گفت: «چند وقت قبل به همراه تعدادی از طلاب به خدمت رهبر معظم انقلاب رسیدیم ، حضرت آقا فرمودند تنها به علم و اراده خودتان تکیه نکنید طوفان‌ها زیاد است و این طوفان‌ها گاهی اوقات سخت می‌شود و در این طوفان‌ها نمی‌توانید خود را حفظ کنید و باید در این اوقات خودتان را به کسی و یا جایی وصل کنید که شما را حفظ کنند، بعد بنده به حضرت آقا گفتم از چه کسی استفاده کنیم؟ رهبر معظم انقلاب در پاسخ گفتند؛ در طوفان‌ها خود را به ‌آیت‌الله خوشوقت وصل کنید.»

در ماههای اخیر، به دلیل اظهار نظر ایشان راجع به حضرت رقیه(س) توهین‌ها و جریان سازی‌های فراوانی علیه ایشان شکل گرفت که این توهین‌ها با واکنش شدید ایشان روبه رو شد.

‌آیت‌الله خوشوقت که بهمن ماه امسال برای انجام اعمال عمره مفرده به مکه مکرمه مشرف شده بود به عارضه نارسایی کلیوی و مشکلات تنفسی ناشی از دیابت در بیمارستان ملک فیصل مکه مکرمه بستری شد و پس از 17 روز بستری بودن در بیمارستان، صبح امروز به دیدار حق شتافت.

حالا نمازگزاران مسجد امام حسن مجتبی(ع) در سه راه طالقانی تهران انگار چیزی گم کرده‌اند. آن‌ها که بیش از 40 سال پامنبری «حاج آقا خوشوقت» بودند دیگر جای خالی او را روی منبر مسجد امام حسن مجتبی(ع) خیلی بیشتر از قبل حس می‌کنند. امام جماعتی که هم مجتهد بود، هم استاد اخلاق و هم محبوب جوان‌ترها.


منبع: خبرگزاری رسا

تهیه و تنظیم: جواد دلاوری، گروه حوزه علمیه تبیان